Chopin: musik

Frédéric Chopin var en polsk tonsättare och pianist, känd för sina många fantastiska verk för solopiano. Redan vid tio års ålder sågs han som ett underbarn, och efter att hans talang vid pianot överstigit hans två första lärare fick han studera under den berömde pedagogen Józef Elsner – något som gav honom värdefulla kunskaper för sitt framtida skapande. Nästan alla Chopins verk är skrivna för pianosolist – vissa av dem med ackompanjerande ensemble.

Chopins efternamn gör att många tenderar missta honom för att ha varit fransman. Hans far var nämligen fransk, men naturaliserad i Polen. Chopin levde emellertid ungefär hälften av sitt liv i Paris, efter att oroligheter brutit ut i hemstaden Warszawa (Novemberupproret, 1830). Han dog redan vid 39 års ålder i tuberkulos.

Chopin: musikFullständigt namn: Frédéric François Chopin

Levnadsår och epok: 1810-1849, Romantiken

Signaturverk: 24 preludier (1839)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Chopins musik

Chopin hade mycket goda kunskaper om traditionella former för sonater och preludier, och hans verk är långt ifrån formlösa. Han kunde dock kombinera en stabil strukturell grund med en stark känsla av emotionell intensitet, intimitet och spontanitet. Hans verk tycks komma direkt från hjärtat, och med all säkerhet var hans färdigheter som musiker starkt bidragande faktorer till att många av dem förefaller experimentella och improvisatoriska till naturen. Många av Chopins verk är mycket komplicerade att spela, men som Joe Staines påpekar så handlar det sällan om virtuositet för virtuositetens skull på samma sätt som i många av Liszts stycken.

Ett av Chopins populäraste verk är hans samling preludier (24 preludier), av vilka två-tre tillhör de mest igenkända pianostyckena inom den västerländska klassiska musik. Det längsta preludiet, nr. 15 i Db-dur, går med smeknamnet “Regndroppspreludiet”. Om du lyssnar igenom stycket upptäcker du att det har en tydlig struktur, som kan sammanfattas med bokstäverna A-B-A (början återkommer med vissa variationer mot slutet). Lägg samtidigt märke till hur olik inledningen är mittenpartiet, men hur Chopin ändå elegant får det att låta väldigt sammanhängande. Detta gör han bland annat genom det upprepade Ab:et – “regndroppstonen”, som inför mittenpartiet övergår i ett G# genom en så kallad enharmonisk förväxling (G# är samma ton som Ab på ett piano).

Ett annat verk som väl illustrerar Chopins förmåga att på ett musikaliskt begripligt maner sätta samman ganska ordentligt kontrasterande teman är Scherzo nr. 2 i Bb-moll (1837) – ett på alla sätt fantastiskt pianostycke.

Chopin utforskade många olika genrer och stilar lämpade för pianot. Utöver preludierna skrev han bland annat mazurkor, sonater, ballader, valser, nocturner och pianokonserter.

Kända verk

Det är svårt att avgöra vilka av Chopins verk som bör ses som “mest kända”. Han skrev extremt många minnesvärda stycken, och pianister runtom i världen tenderar ha sina egna favoriter. Oavsett vad har nio pianostycken valts ut till Spotifylistan (se länk i inforutan ovan) som får representera Chopin här på Musikhistoria.se.

1. Polonaise i Ab-dur (1842). För piano.
2. Preludium nr. 4 i E-moll (1839). För piano.
3. 
Preludium nr. 15 i Db-dur (“Regndroppspreludiet”, 1839). För piano.
4. 
Preludium nr  20 i C-moll (1839) För piano.
5. “Allegro maestro” ur Pianokonsert nr. 1 i E-moll (1830). För piano och orkester.
6. Nocturne nr. 2 i Eb-dur (1830). För piano.
7.
 Nocturne nr  20 i C#-moll (1832) För piano.
8. Ballad nr. 4 i F-moll (1842). För piano.
9. Scherzo nr. 2 i Bb-moll (1837). För piano.

Källor

Chopin: Nocturnes (München: G. Henle Verlag, 1980).

Dahlhaus, Carl. Nineteenth-Century Music (Los Angeles: University of Californa Press, 1989), 146-149.

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 136-142.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 46

Artikel publicerad som: Chopin: musik, 8 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *