Edvard Grieg: musik

Edvard Grieg var en norsk tonsättare verksam under romantiken. Han satte ofta en nationalromantisk prägel på sina verk, och ses som en nyckelfigur i formandet av den norska identiteten efter århundraden av danskt styre och i ljuset av den påtvingade unionen med Sverige.

Grieg ligger bakom några av de allra mest välkända klassiska styckena – i synnerhet ett par av de som skrevs för Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt (1867; 1876 med Griegs musik). Musiken i detta verk är inspirerad både av norsk folkmusik och den norska naturen. Grieg var med sina 152 cm en av den västerländska musikhistoriens kortaste kompositörer

Grieg: musikFullständigt namn: Edvard Hagerup Grieg

Levnadsår och epok: 1843-1907, Romantiken

Signaturverk: Peer Gynt (1876)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Edvard Griegs musik

Mycket av Griegs talang ligger i hans förmåga att skapa korta och okomplicerade men minnesvärda musikaliska idéer och bearbeta dem på ett effektivt sätt med gradvisa variationer. Han hade inte mycket för Wagners mastodontiska ambitioner, men inspirerades mycket av tonsättare med en mer tillbakadragen, inåtvänd kompositionsstil, såsom Robert Schumann.

Stycket “I Bergakungens sal” ur Peer Gynt är ett av Griegs mest välkända. Lägg märke till att melodin, som med sin uppgående mollskala egentligen inte är så komplicerad, upprepas om och om igen. Trots det blir det inte tråkigt, på grund av Griegs färgglada och påhittiga orkestreringar. För att inte tala om att hela stycket är ett enda gigantiskt crescendo.

Ur samma verk är “Morgonstämning” (som påfallande ofta blandas ihop med Vivaldis 150 år äldre “Våren” ur De fyra årstiderna) ett annat bra exempel på Griegs behandling av enkelt, tematiskt material. Vidare exempel på hans folkmusikinspirerade sätt att handskas med mollskalan återfinns i den oerhört vackra “Solveigs sång”, också den ur Peer Gynt.

Musikvetare som Joe Staines menar emellertid att Griegs främsta verk är hans minsta. Grieg komponerade många sånger, och hans Lyriske stykker för piano (1867-1901) är oerhört omtycka. Den skicklige pianisten Grieg ligger också bakom en mycket välkänd Pianokonsert i A-moll (1869).

Kända verk

En Spotifylista med några av Griegs mest populära stycken har satts ihop enkom för den här artikeln (se länk i informationsrutan ovan). Ofta rör det sig om enskilda satser eller sånger ur verk, men för att lyssna på dem i sin helhet är det bara att följa listans albumlänkar.

1-3. “I Bergakungens sal”, “Morgonstämning” och “Solveigs sång” ur Peer Gynt (1875). För solister, kör och orkester.
4. “Allegro” ur Pianokonsert i A-moll (1869). För pianosolist och orkester.
5. “Bröllopsdag på Troldhaugen” ur Lyriske stykker (1867-1901). För piano.
6-7. 
“Det syng” och “Veslemöy” ur Haugtussa (1895). Sångcykel.
8. 
“Allegro molto e appassionato” ur Sonat nr. 3 i C-moll (1887). För violin och piano.

Källor

Dahlhaus, Carl. Nineteenth-Century Music (Los Angeles: University of Californa Press, 1989), 306-310.

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 223-226.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 48

Artikel publicerad som: Edvard Grieg: musik, 14 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *