Edward Elgar: musik

Edward Elgar var en engelsk kompositör, som huvudsakligen var verksam under romantiken. Elgar är en av de främsta brittiska tonsättarna och den första riktigt betydande efter Henry Purcell, som levde nästan 200 år tidigare.

Elgar är särskilt känd för sina Pomp and Circumstance Marches, och i synnerhet March no. 1 (1901) – ett ceremoniskt och mycket populärt verk som de allra flesta hört åtminstone någon gång. Stycket är mer känt under namnet “Land of Hope and Glory”, efter texten Arthur Christopher Benson skrev till Elgars musik år 1902.

Elgar: musikFullständigt namn: Sir Edward William Edgar

Levnadsår och epok: 1857-1934, Romantiken

Signaturverk: Pomp and Circumstance Marches (1901-30)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Edward Elgars musik

Liksom många andra engelsmän var Elgar ganska så konservativ, vilket också återspeglas i mycket av hans musik. I Elgars musik finner man sällan de riktigt proto-modernistiska dissonanser som präglar flera andra kompositörers verk från det tidiga 1900-talet (t.ex. Strauss och Schönbergs). Samtidigt finns en slående renromantisk utrycksfullhet som för tankarna till Mahler, och Elgar var också den förste berömde engelske tonsättaren att ge sig på att skriva symfonier (han färdigställde två – båda av mycket hög klass.

Även om “Land of Hope and Glory” inte är Elgars allra främsta verk så visar det utan tvekan på hans förmåga att skapa färgrika orkestreringar och starka, svårglömda melodier vars utformning ofta för tankarna till Brahms (som också var Elgars lärare under en period).

Under sitt tidiga liv skrev Elgar många körverk, många av vilka är sakrala (kyrkliga). Verk som “Give Unto the Lord” för kör och orgel framförs frekvent av körer runtom i världen idag, och vittnar om Elgars förmåga att konstruera kreativa och rytmiskt nydanande melodier. The Dream of Gerontius (1900) är ett av hans bästa körverk.

Elgar skrev också orkestral musik och kammarmusik för många olika ensembler. Ett av hans mest populära konsertverk är Cellokonsert i E-moll (1919), som skrevs alldeles efter Första världskriget. Detta emotionellt laddade stycke kan ses som kompositörens musikaliska respons till krigsåren och den tragik de medförde.

Kända verk

Ta gärna chansen att bekanta dig med några av Elgars mest berömda kompositioner genom att lyssna igenom den Spotifylista som klistrats ihop för den här artikeln. Du hittar en länk till listan i informationsrutan ovan! Följande verk har inkluderats:

1. “Land of Hope and Glory” ur Pomp and Circumstances: March. no. 1 (1901). Marsch för orkester.
2. Give Unto the Lord (1914). För kör och orgel.
3. “Nimrod” ur Enigma Variations (1899). För orkester.
4. 
Preludium (Del 1) till The Dream of Gerontius (1900). För solister, kör och orkester.
5. 
“Sea Slumber-Song” ur Sea Pictures (1899). Sångcykel.
6.
 “Adagio – Moderato” ur Cellokonsert i E-moll (1919). För cellosolist och orkester.
7. “Andante” ur Symfoni nr. 1 i Ab-dur (1908). För orkester.

Källor

Kennedy, Michael. Elgar: Orchestral Music (London: BBC Publications, 1970).

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 181-187.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 51

Artikel publicerad som: Edward Elgar: musik, 22 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *