Felix Mendelssohn: musik

Felix Mendelssohn var en tysk tonsättare, verksam under den första halvan av 1800-talet. Hans musik skulle kunna kategoriseras som “tidig romantik”. Många av hans verk för direkt tankarna till den klassicistiska stilen, förknippad med storheter som Mozart och Beethoven, som var verksamma ett antal decennier före Mendelssohn. Däremot utvecklade Mendelssohn tidigt en egen, unik stil.

Mendelssohn är också känd för att ha “återupplivat” både Bachs och Händels musik. Vid nitton års ålder dirigerade han en legendarisk uppsättning av Bachs Matteuspassionen (1727). I början av 1800-talet var det faktiskt ganska ovanligt att man framförde verk som inte var nyskrivna!

Felix Mendelssohn: musikFullständigt namn: Jacob Ludwig Felix Mendelssohn

Levnadsår och epok: 1809-1847, Romantiken

Signaturverk: Fiolkonsert i E-moll (1844)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Felix Mendelssohns musik

Mendelssohn var ingen musikalisk revolutionär, och även om hans tidigaste verk ligger närmare den klassicistiska stilen än hans senare, som i större utsträckning anammat romantiska dissonanser, så är de flesta av hans verk tämligen konventionella till stilen.

Många musikvetare har påpekat att Mendelssohn var en tekniskt sett extraordinärt skicklig tonsättare redan som tonåring. Att hans Oktett i Eb-dur (1925) och ouvertyren till En midsommarnattsdröm (1826) är två av hans mest kända verk är häpnadsväckande, i ljuset av att han bara var 16-17 år när han komponerade dem.

Mendelssohn hade en, som det verkar, närmast outtömlig tillgång till nya melodier och musikaliska idéer. Richard Wagner ska rentav ha känt frustration för hur lätt hans några år äldre landsman tycktes förmå komponera.

Det är just de långa, vackra melodierna som kanske allra mest kännetecknar Mendelssohns oeuvre. Detta är mer än tydligt i hans pianosamling Sånger utan ord (1829-1845), vilken består av åtta volymer med sex pianostycken vardera. I klippet kan du lyssna till Den andra volymens första stycke – No. 1 i Eb-dur.

Mendelssohn föddes som jude men konverterade till kristendom, och han skrev både större verk och sånger i den kristna andan. Kör-, orgel- och solistverket “Hear My Prayer” (1844) är en klassiker inom körmusiken.

Värt att nämna är att Felix syster Fanny var en oerhört skicklig kompositör även hon, men varande kvinna föddes hon i fel tid, och hon etablerade sig bara som instrumentalist.

Kända verk

Genom Spotifylistan, till vilken du hittar en länk i inforutan ovan, kan du lyssna in dig lite grand på Mendelssohns stil. Listan består av (hädiska) hopplock från några av hans mest kända verk.

1. “Allegro con fuoco” ur Fiolkonsert i E-moll (1844). För fiolsolist och orkester.
2. “Allegro vivace” ur Symfoni nr. 4 (1833). För orkester.
3. “Ouvertyr” ur En midsommarnattsdröm (1826). För orkester.
4. 
“Allegro moderato, ma con fuoco” ur Oktett i Eb-dur (1825). För dubbel stråkkvartett.
5-6. 
De två första styckena ur Sånger utan ord, Volym 2 (1834). För piano.
7. “Hear My Prayer” (1844). För kör, orgel och solist.

Källor

Dahlhaus, Carl. Nineteenth-Century Music (Los Angeles: University of Californa Press, 1989).

Sadie, Stanley och Latham, Alison. The Cambridge Music Guide (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), 302-307.

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 341-346.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 21

Artikel publicerad som: Felix Mendelssohn: musik, 5 juni 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *