György Ligeti: musik

György Ligeti var en experimentell tonsättare född i Transsylvanien (Rumänien) men uppväxt i Ungern och sedermera också österrikisk medborgare. Som kompositör huvudsakligen verksam efter krigstiden är han onekligen en intressant figur att studera. Under en period då många europeiska tonsättare valde seriella metoder, där flera av musikens olika element (inte bara tonhöjd) styrs mer eller mindre matematiskt, valde Ligeti att gå mot strömmen.

Ligeti ogillade när många musikaliska element (såsom harmonier, melodier och rytmer) skiftar samtidigt och snabbt, vilket tenderar vara fallet i många seriell musikverk. Han menade att detaljrikedomen därigenom planades ut och blev närmast ointressant. I sina egna verk ville ha ofta belysa musikens mer generella aspekter. Atmosphères (1961) har exempelvis varken rytmer eller melodier utan består snarare av harmoniska “kluster” i rörelse. Har du sett Stanley Kubricks 2001: Ett rymdäventyr (1968)? Då har du nog hör detta stycke!

Ligeti: musikFullständigt namn: György Ligeti

Levnadsår och epok: 1923-2006, Modernismen

Signaturverk: Atmosphères (1961)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

György Ligetis musik

Ligeti var under 50-talet verksam vid den välkända elektronmusikstudion i Köln. Under den här perioden var tonsättare som Karlheinz Stockhausen och Iannis Xenakis likafullt aktiva, men på en annan musikalisk breddgrad. Ligeti skrev verk som Apparitions (1959), som starkt påminner om ovan nämnda Atmosphères.

Bland Ligetis musikteoretiska gärningar återfinns termen mikropolyfoni, som kan användas för att beskriva Atmosphères och Apparitions (klippet eller Spotifylistan; #4). Mikropolyfoni är en teknik som upphäver de melodiska och rytmiska karaktärsdrag som Ligeti ansåg bidra till en sorts oskärpa. Istället skiftar tonhöjder och rytmer långsamt inom olika kluster. Resultatet blir att lyssnaren inte kan identifiera själva förändringarna, men upplever dem i form av skiftande klangfärg och dynamik.

Ligeti är 1900-talets kanske roligaste kompositör. I många kammarverk och vokalverk använder han innovativa instrument- och rösttekniker, ofta tillsammans med sketcher av olika slag. Aventures (1962) för tre sångare och sju instrument är ett strålande exempel och en fascinerande lyssnarupplevelse. Humorn är också framträdande i senare verk som operan Den stora makabern (1978). De komiska inslagen i Ligetis musik förekom enligt vissa kritiker ibland på bekostnad av musikens konstmusikaliska integritet.

I början av 80-talet upptäckte Ligeti potentialen i centralafrikansk musik (som inspiration för hans egna verk), vilket föranledde ett starkt intresse för andra musikkulturer. Många av hans senare verk, såsom Síppal, dobbal, nádihegedüvel (2000), återspeglar detta. Den korta avslutande satsen – “Szajkó” – är exempelvis inspirerad av japansk folkmusik.

Kända verk

Till en specialgjord Spotifylista, länken till vilken du hittar i inforutan ovan, har några av Ligetis mest kända verk valts ut. Här följer en lista över dessa, så att du som inte har Spotify kan kolla upp dem på exempelvis Youtube.

1. Atmosphères (1961). För orkester.
2. Artikulation (1958). För elektroniska ljud.
3-4. Apparitions (1959). För orkester.
5. Aventures (1962). För tre sångare och sju instrument.
6. Andra preludiet ur Den stora makabern (1978). Opera.
7. “Szajkó” ur Síppal, dobbal, nádihegedüvel (2000). För mezzo-sopran och fyra slagverkare (spelande ett femtiotal olika slagverksinstrument).

Källor

Sadie, Stanley och Latham, Alison. The Cambridge Music Guide (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), 500.

Salzman, Eric. Twentieth-Century Music: An Introduction (Upper Saddle River: Pearson Education, Inc., 2002), 173, 257.

Steinitz, Richard. Gyoergy Ligeti: Music of the Imagination (Boston: Northeastern University Press, 2003).

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 14

Artikel publicerad som: György Ligeti: musik, 25 april 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *