Jean Sibelius: musik

Jean Sibelius var en finländsk tonsättare som brukar räknas till den romantiska epoken. Sibelius ses som något av en nationalhjälte i Finland, då hans musik hjälpte till att forma den finska nationalidentiteten.

Sibelius mest kända verk är troligen den symfoniska dikten Finlandia (1899), men det är främst hans symfonier som placerat honom på världskartan. Han levde större delen av sitt liv under 1900-talet, men publicerade inte särskilt många verk under de sista trettio åren av sitt liv – kanske för att han till skillnad från många samtida tonsättare aldrig riktigt var redo att anamma en mer modernistisk kompositionsstil. Att hans efterlängtade åttonde symfoni aldrig färdigställdes kan ha haft att göra med att Sibelius av yngre tonsättare ansågs för romantisk och således passé.

Sibelius: musikFullständigt namn: Johan Christian Julius Jean Sibelius

Levnadsår och epok: 1865-1957, Romantiken

Signaturverk: Finlandia (1899)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Sibelius musik

Den naturnära Sibelius såg skapande som en organisk process, varvid musiken växer ur ett enskilt tema som sedan förgrenar sig och bildar nytt, relaterat musikaliskt material, som i sin tur utvecklas och varieras. Detta tänk har sitt ursprung i Beethovens musik, som var en viktig inspirationskälla för finländaren. Bland andra senromantiker influerades han i synnerhet av Bruckners och Tjajkovkskijs musik. Samtidigt var han mottaglig för hur musiken utvecklades, och många av hans verk har impressionistiska och expressionistiska karaktärsdrag (läs mer om sådana i artikeln om modernismen).

I klippet spelas den extraordinära symfoniska dikten Finlandia. Lägg märke till hur musiken skiftar i karaktär vid 1:07, men bibehåller den distinkta rytmiska karaktären från den inledande passagen. Fiolpassagen vid 1:23 är delvis en variation av 1:07, men påminner också om den bleckblåspassage vi redan hört vid 0:52.

Av Sibelius sju symfonier ses ofta den fjärde (som han skrev efter att precis ha överlevt strupcancer) och den sjunde (som är unik i bemärkelsen att de fyra satserna är ihopflätade till en enda) som de främsta. Andra nämnvärda orkestrala Sibeliusverk är Kullervo (1892, också för kör) och Karelia-svit (1894). Han skrev också en hel del sånger med pianoackompanjemang. Textmässigt är de starkaste av dessa de som är skrivna på svenska (Sibelius modersmål). “Säv, säv, susa” – en sång som bland annat spelats in av Jussi Björling – är en av hans mer kända melodier.

Kända verk

Ta chansen att bekanta dig med några av Sibelius främsta verk genom att sätta på den Spotifylista som skapats för den här artikeln. Du hittar en länk till den i informationsrutan högre upp på sidan. Ta gärna hjälp av följande innehållsförteckning om du inte är Spotifyanvändare och vill leta upp musiken på annat håll!

1. Finlandia (1899). Symfonisk dikt för orkester.
2. Tapiola (1926). Symfonisk dikt för orkester.
3. “Allegretto” ur Symfoni nr. 2 i D-dur (1901). För orkester.
4. “Tempo molto moderato” ur Symfoni nr. 4 i A-moll (1911). För orkester.
5. Symfoni nr. 7 i C-dur (1924). För orkester.
6. “Säv, säv, susa” ur Sex sånger (1901). För sångsolist och pianoackompanjemang.
7. “Intermezzo” ur Karelia-svit (1894). För orkester.
8. Kullervo (1892). “Koralsymfoni” för sångsolister, kör och orkester.

Källor

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 520-527.

Åstrand, Hans (redaktör). Sohlmans musiklexikon: Volym 5 (Stockholm: Sohlmans Förlag AB, 1979), 370-377.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 55

Artikel publicerad som: Jean Sibelius: musik, 25 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *