Maurice Ravel: musik

Maurice Ravel är den kompositör som tillsammans med Claude Debussy kommit att associeras med den musikaliska impressionismen (läs mer i artikeln om modernismen). Han var fransman och nästan samtida med sin något äldre landsman, men är trots det faktiskt ganska så olika Debussy till stilen.

Ravel var son till en schweizisk ingenjör, och blev vid ett tillfälle passande nog kallad “den schweiziske urmakaren” av Igor Stravinskij, detta på grund av hans oerhörda perfektionism som tonsättare.

Ravel: musikFullständigt namn: Joseph-Maurice Ravel

Levnadsår och epok: 1875-1937, Modernismen

Signaturverk: Boléro (1928)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Maurice Ravels musik

Precis som Debussy använder sig Ravel ofta av olika modala skalor och heltonsskalor (båda skiljer sig från de traditionella dur- och mollskalorna i karaktär, och användes flitigt av flera tidiga modernister). Liksom i många av Debussys verk spelar också traditionella treklanger, ofta kryddade med sjuor och nior (sjunde och nionde tonen i skalan). Om man jämför Debussy och Ravel så blir det emellertid tydligt hur mycket den senare värderar strukturell och harmonisk “klarhet”. Melodier och teman presenteras ofta med en glasklar precision, och hans nyttjande av former återspeglar klassiska ideal.

Ett strålande exempel är fransmannens kanske allra mest kända verk, Boléro (1928), där samma rytmiska och melodiska motiv upprepas under ett femton minuter långt orkestralt crescendo. I det här verket hör vi också musikaliska element hämtade från den spanska folkmusiken. Denna influens är tydlig i flera av Ravels verk, mycket på grund av hans uppväxt i Pyrenéerna nära den spanska gränsen.

Ravel var pianist och skrev många verk för piano. Gaspard de la nuit (Nattens fantom, 1908) är det kanske mest kända, men får slåss om den utmärkelsen med Pavane pour une infante défunte (Pavane för en död prinsessa, 1897). Den sistnämnda har emellertid kommit att bli mer känd som ett orkesterverk. Ravel orkestrerade själv stycket år 1910. Ravel, som utbildades vid Paris-konservatoriet, var en oerhört skicklig orkestratör. Hans arrangemang av Modest Mussorgskijs pianoverk Tavlor på en utställning (1874, orkestreringar – 1922) är mycket välkända och omtyckta.

Kända verk

I inforutan ovan hittar du en länk till en specialgjord Spotifylista genom vilken du kan bekanta dig med Ravels musik. Här återfinns några av fransmannens mest kända kompositioner. Här följer en innehållsförteckning för Spotifylistan:

1. Pavane för en död prinsessa (orkesterversionen, 1910). För orkester.
2. La valse (1920). För orkester.
3. “Le Gibet” ur Gaspard de la nuit (1908). För piano.
4. Boléro (1928). För orkester.
5. “Asie” ur Shéhéradaze (1903). För sopransolist och orkester.
6. Inledning ur L’Heure Espagnole (1974). Opera.
7. “La vallée des cloches” ur Miroirs (1905). För piano.
8. “Promenade” ur Tavlor på en utställning (orkestrerad 1922). För orkester.

Källor

Sadie, Stanley och Latham, Alison. The Cambridge Music Guide (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), 416-419.

Salzman, Eric. Twentieth-Century Music: An Introduction (Upper Saddle River: Pearson Education, Inc., 2002), 54-57

Smith, Richard Langham. Debussy Studies (Cambridge: Cambridge University Press, 1997), 79-80.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 15

Artikel publicerad som: Maurice Ravel: musik, 27 april 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *