Musikhistoria.se och Nocturum ger ut skrift

På senare tid har jag som driver Musikhistoria.se arbetat fram en musikvetenskaplig skrift, som presenteras och släpps nästa vecka i Stockholm. Det rör sig om ett samarbete med tankesmedjan Nocturum, som kom i kontakt med mig just genom den här sajten. Nocturum verkar för att hitta nya perspektiv på alkoholfrågan, och med Musikhistoria.se:s fokus blev det nog ett nytt perspektiv alla gånger. Skriften fick namnet “Spriten och den lidande konstnären: en titt på klassiska tonsättares alkoholbruk”.

Att hitta studier över eller ens information om tonsättares alkoholbruk visade sig vara allt annat än enkelt. För det första är det faktiskt oerhört få kompositörer som ens gjort sig kända för att ha alkoholproblem – och måttligt alkoholbruk dokumenteras förstås sällan. För det andra är det alltid ett riskfyllt område att ge sig in på, eftersom man helst inte bara vill observera utan faktiskt se vilka intressanta kopplingar man kan tänkas finna mellan alkoholbruk och tonsättarskap. Kan alkoholen hjälpa i skaparprocessen? Ställer den mest till problem? Vad kan locka en tonsättare till att ta till flaskan? Kan alkoholism ses återspeglas i kompositionsarbetet eller till och med i själva musiken?

Jag tror jag är ursäktad för min ganska försiktiga och lite spekulativa “approach” i texten. Inte minst eftersom musikvetarna även tenderar hålla sig borta från det intressanta men påfallande outforskade förhållandet mellan klassiska tonsättare och depression – en diagnos som tillskrivits avsevärt många fler kompositörer än alkoholism.

Oavsett vad så presenteras som sagt skriften nästa vecka i Stockholm, och anmäler man sig i förhand är man varmt välkommen! Läs mer om eventet på dess Facebooksida! Tyvärr har jag inte möjlighet att medverka själv, vilket är oerhört tråkigt. Min förlust, helt enkelt. En sedan länge inplanerad körturné ställde till problem.

Medverkande på release-eventet kommer också få varsitt exemplar av skriften!


Kommentarer

Musikhistoria.se och Nocturum ger ut skrift — 2 kommentarer

 1. Hej!
  Du berättar att du tagit fram en musikvetenskaplig skrift som har släppts i Stockholm. Var kan jag hitta den?

  Med vänliga hälsningar
  Kerstin Granberg

  • Hej Kerstin!

   Här kommer ett otroligt sent svar på din kommentar. Jag har haft sommaruppehåll från hemsidorna! Här kan du hitta skriften i PDF-format. Du kan också beställa den i fysiskt format om du vill genom att klicka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *