Robert Schumann: musik

Robert Schumann var en tysk kompositör, musikkritiker och pianist verksam i början och mitten av romantiken. Mest förknippas han med sin pianomusik och sina sångcykler. Schumann var gift med pianisten och tonsättaren Clara Schumann.

Under sin livstid var Schumann mest känd som musikkritiker, och blev aldrig erkänd som den stora kompositör vi idag ser honom som. Han led av stora psykiska besvär under minst hälften av sina levnadsår – problem som eskalerade under de sista åren. År 1854 försökte han ta sitt liv, varpå han på eget begär placerades på mentalsjukhus.

Schumann: musikFullständigt namn: Robert Schumann

Levnadsår och epok: 1810-1856, Romantiken

Signaturverk: Kinderszenen (1838)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Robert Schumanns musik

Den inåtvända Schumann förkroppsligade det romantiska idealet av den lidande konstnären som låter känslorna diktera musiken (snarare än etablerade former och regler). Det finns ett trevande och sökande med Schumanns musik som är milslängder från den direkthet och rytmiska skärpa som karakteriserar klassicistisk musik.

Dessa karaktärsdrag är mycket tydliga i sånger (lieder) som “Ich grolle nicht” ur sångcykeln Dichterliebe (1840), som i klippet till höger framförs av Yuriy Yurchuk. Dichterliebe är tonsatta dikter av den berömde författaren och poeten Heinrich Heine. Schumanns kanske största talang som kompositör var att genom musik fånga och nyansera ord och dess andemeningar.

Det var genom pianot som Schumanns idéer antog sin potential och livskraft. Även när han skrev större verk arbetade han i regel fram materialet med hjälp av pianot, så att han praktiskt taget skrev ett pianoverk som han senare orkestrerade. Hans orkestreringar kan dock inte jämföras med vare sig Beethovens eller Schuberts, och hans stil lämpade sig tveklöst bäst för piano- och annan kammarmusik.

Kända verk

Bekanta dig gärna med några av Schumanns mest kända och omtyckta verk genom att klicka dig in på den här artikelns specialgjorda Spotifylista (se länk i informationsrutan högre upp på sidan). Följande sånger, verk, eller utdrag ur verk finns på listan:

1. “Träumerei” ur Kinderszenen (1838). Sångcykel.
2-3. “Im wunderschönen Monat Mai” och “Ich grolle nicht” ur Dichterliebe (1840). Sångcykel.
4. 
“Seit ich ihn gesehen” ur Frauenliebe und -leben (1830). Sångcykel.
5. 
“Sostenuto assai” ur Symfoni nr. 2 i C-dur (1847). För orkester.
6. “Allegro affettuoso” ur Pianokonsert i A-moll (1845). För pianosolist och orkester.
7-8. “Préambule” och “Pierrot” ur Carnaval (1835). För piano.

Källor

Dahlhaus, Carl. Nineteenth-Century Music (Los Angeles: University of Californa Press, 1989), 144-147.

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 499-508.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 44

Artikel publicerad som: Robert Schumann: musik, 6 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *