Sergej Prokofjev: musik

Sergej Prokofjev var en rysk kompositör, känd för att lika bakom klassiker som baletten Romeo och Julia (1935) och musiksagan Peter och vargen (1936). Prokofjevs föddes i slutet av 1800-talet och fick genomleva två världskrig och en rysk revolution (den senare skapade oroligheter som fick honom att fly landet för att få konstnärlig ro).

Prokofjevs kompositionsstil färgades av hans omgivningar. När han under 20-talet bodde i Paris anammade han många av de modernistiska tendenser som förekom inom konstmusiken under den perioden. När han sedermera flyttade tillbaka till Ryssland tvingades han dock skriva mer lättillgänglig och mindre “formalistisk” musik. Under Stalineran tilläts nämligen inte sådana “moderniteter” inom kulturen. Trots ideliga försök att skriva musik för en bredare publik fick han dock ofta överheten emot sig. Det som först och främst krävdes för att få mer konstnärlig frihet var Stalins bortgång. Diktatorn avled i mars 1953. Ironiskt och olyckligt nog dog Prokofjev samma dag.

Sergej Prokofjev: musikFullständigt namn: Sergej Sergejevitj Prokofjev

Levnadsår och epok: 1891-1953, Modernismen

Signaturverk: Romeo och Julia (1935)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Sergej Prokofjevs musik

Prokofjevs musik präglas av ett progressivt tänk som späddes på under hans många år i Paris, och som han bevisligen hade svårt att ta avstånd från senare i livet. Samtidigt, som en motvikt, hade han en oerhörd känsla för att skriva direkta och otvetydiga melodier. Frågan är om någon annan 1900-talskompositör var så skicklig som Prokofjev när det gäller just den melodiska aspekten. Ett lysande exempel är “Riddarnas dans” ur Romeo och Julia, som är en av balettvärldens mest välkända satser.

Prokofjev ligger också bakom Peter och vargen – en musikalisk saga berättad av en orkester. Melodierna är oerhört minnesvärda – i synnerhet Peters – och få andra verk besitter samma potential för att få barn intresserade av klassisk musik. Prokofjev träffade Walt Disney på 40-talet för att demonstrera sin saga, vilket i slutändan ledde till den kortfilm som klippet visar.

Prokofjev komponerade inom alla möjliga genrer för alla möjliga ensembler. Sju symfonier hann han med under sin livstid, liksom otaliga kammarverk. Han var en duktig pianist, och hans samling pianokonserter och sonater ses som särskilt värdefulla bitar ur hans oeuvre. Prokofjev skrev också operor, såsom Kärleken till de tre apelsinerna (1919), vars handling är oerhört komplex, men som ändå blivit en klassiker på grund av dess minnesvärda melodier.

Kända verk

I Informationsrutan ovan hittar du en länk som leder till den Spotifylista som skapats enkom för den här artikeln. Nedan följer en liten innehållsförteckning över de fantastiska verk som du tack vare denna lista har chansen att lyssna till. Allt finns förstås att hitta på Youtube, om du inte är Spotifyanvändare.

1. “Riddarnas dans” ur Romeo och Julia (1935). Balett.
2. Peter och vargen (1936). För mindre orkester och berättare.
3-4. “Marche” och “Scherzo” ur Kärleken till de tre apelsinerna (1919). Opera.
5. “Allegro moderato” ur Symfoni nr. 6 (1947). För orkester.
6. Pianokonsert nr. 1 i Db-dur (1911). För pianosolist och orkester.

Källor

Sadie, Stanley och Latham, Alison. The Cambridge Music Guide (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), 480-484.

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 474-476.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 24

Artikel publicerad som: Sergej Prokofjev: musik, 7 juni 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *