Terry Riley: musik

Terry Riley är en amerikansk tonsättare som associeras med minimalismen – en genre som du kan bekanta dig mer med i artikeln om Modernismen, eller genom att läsa om andra minimalister som Philip Glass eller Steve Reich.

Många menar att Terry Rileys välkända In C (1964) var det första riktiga minimalistiska stycket. Det är ett verk baserat på små, upprepade melodier och motiv, och mycket i framförandet är lämnat åt slumpen – något som för tankarna till John Cages aleatoriska musik. Riley är i skrivande stund fortfarande verksam som musiker.

Terry Riley: musikFullständigt namn: Terence Mitchell “Terry” Riley

Levnadsår och epok: 1935-, Modernismen

Signaturverk: In C (1964)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Terry Rileys musik

Mycket får plats i Terry Rileys musikaliska värld, och bland hans främsta inspirationskällor återfinns den indiska musiken. Riley hade under en period den legendariske indiske sångaren Pandit Pran Nath som lärare, och han lärde sig spela både tabla och tambura. Även om inte alla Rileys verk direkt låter “indiska” så fordrar hans musik att man lyssnar på ungefär samma sätt som till indisk klassisk musik. Vi talar då om ett sorts meditativt, kontemplativt lyssnande där det man hör i nuet är viktigare än det man förväntar sig att höra (till skillnad från äldre klassisk musik från 1700- och 1800-talen där “förväntan” är kanske viktigast för lyssnarupplevelsen).

I verk som Chanting the Light of Foresight (1987) är jazzinfluensen tydlig. Riley har själv sagt att jazzlegender som Miles Davis och John Coltrane också är viktiga inspirationskällor för honom.

Inget verk av Terry Riley har spelats så mycket som In C (1964). Som namnet antyder handlar verket om att “vara i en tonart” – något som konstmusiken under decennier före 60-talet tagit avstånd från. In C är ett strålande bevis på att en av  den minimalistiska musikrörelsens främsta gärningar är återställandet av tonalitet inom konstmusiken – även om minimalistiska kompositörer i regel inte använder tonarter på samma sätt som exempelvis Mozart.

In C består kort och gott av 53 korta musikaliska fraser, som får plats på ett enkelt A4-papper. Vilka instrument som används spelar ingen roll, men ett instrument ska genom hela stycket spela ett högt C på upprepade åttondelsnoter, och således ge verket en puls. I övrigt spelar man varje fras i ordning, men man väljer själv hur länge man vill upprepa en och samma fras, innan man går vidare till nästa. Stycket är således delvis slumpbaserat, och två olika framföranden låter i regel ganska olika. In C kan ta allt från 20 minuter till två timmar att framföra!

Kända verk

Ta chansen att bekanta dig med Rileys musik genom att lyssna igenom Spotifylistan skapad för den här artikeln. Du hittar en länk i informationsrutan ovan. På listan hittar du följande verk:

1. In C (1964). För valfri ensemble.
2. A Rainbow in Curved Air (1968). För olika instrument.
3. “Anthem of the Great Spirit: Half Wolf Dances Mad in Moonlight” ur Salome Dances for Peace (1989). För stråkkvartett.
4. 
Persian Surgery Dervishes (1972). För elektronisk orgel.
5. 
“The Chord of War” ur Chanting the Light of Foresight (1987). För saxofonkvartett.

Källor

Mertens, Wim. American Minimal Music (London. Kahn & Averill, 1998), 35-46.

Salzman, Eric. Twentieth-Century Music: An Introduction (Upper Saddle River: Pearson Education, Inc., 2002), 213-215.

Bildmateriel: Brianmcmillen.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 20

Artikel publicerad som: Terry Riley: musik, 5 juni 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *