Vivaldi: musik

Antonio Vivaldi var en italiensk tonsättare, verksam under mitten av barocken. Han var också en skicklig violinist, och skrev också otaliga verk med fiolen i en soloroll.

Vivaldi är särskilt betydande i musikhistorien för att ha både ha etablerat och utvecklat konsertformen. En konsert är inte bara ett framträdande i ett konserthus, utan också en genre som i regel involverar en solist eller en grupp av solister ackompanjerade av en orkester. Vivaldis De fyra årstiderna (1725) – ett av de mest berömda klassiska verken genom tiderna – är en fiolkonsert. Vivaldi fick betalt för att skriva två konserter i månaden under en lång period, och många av dem är ganska lika varandra. Igor Stravinskij menade till och med att Vivaldis totala oeuvre består av “samma konsert fyrahundra gånger”. Detta till trots kan få förneka vikten av hans åstadkommanden som tonsättare.

Vivaldi: musikFullständigt namn: Antonio Lucio Vivaldi

Levnadsår och epok: 1678-1741, Barocken

Signaturverk: De fyra årstiderna (1725)

SpotifylistaLyssna: Klicka på Spotifyikonen för en specialgjord spellista

Vivaldis musik

Utöver konsertererna skrev Vivaldi en hel del operor och sonater. Många av italienarens verk befarades ha gått förlorade i Napoleonkrigen, men över trehundra av dem hittades under 1920-talet. Vivaldis musik genomsyras ofta av en sorts livlighet och lekfullhet som fick många samtida att se honom som alltför excentrisk. De dynamiska och harmoniska kontrasterna var nyskapande på många sätt, och var betydande för den kommande gradvisa övergången från den barocka till den klassicistiska stilen.

Därutöver var Vivaldi oerhört skicklig när det gällde att arbeta fram och arbeta med melodiskt material. Givetvis finns det få mer illustrerande exempel än “Allegro”-satsen ur “Våren” från De fyra årstiderna. I klippet framförs detta verk med fiolvirtuoson Itzhak Perlman som solist.

Vivaldi är också känd som en gränstänjare när det gäller instrumentteknik – i synnerhet när det gäller stråkinstrument. De många fioltekniker som brukas i “Våren” illustrerar detta faktum väl.

Vivaldi skrev också många flöjtkonserter, och dessutom fagott- och cellokonserter. Bland hans sakrala verk för kör utmärker sig Gloria i D-dur (1717) som ett av körvärldens mest populära och välkända verk.

Kända verk

Ta chansen att bekanta dig med Vivaldis mest kända verk genom att klicka in dig på Spotifylistan via Spotifyikonen högre upp på den här sidan (i informationsrutan). Listan erbjuder följande:

1-2. “Allegro” ur “Våren” och “Allegro” ur “Hösten” från De fyra årstiderna (1725). Fiolkonsert.
3. “Allegro” ur “Konsert nr. 1” från L’estro Armonico (1711). Konsertsamling.
4. “Allegro” ur “Konsert nr. 1” från La stravaganza (1716). Konsertsamling.
5-6. “Gloria” och “Et in terra pax” ur Gloria i D-dur (1717). För solister, kör och orkester.
7. “Cujus animam gementem” ur Stabat mater (1712). För sångsolist och orkester.
8.
“Cantabile” ur Flöjtkonsert nr. 3 i D-dur (1728). För flöjt och orkester.

Källor

Sadie, Stanley och Latham, Alison. The Cambridge Music Guide (Cambridge: Cambridge University Press, 2001), 177-181.

Staines, Joe (redaktör). The Rough Guide to Classical Music (London: Rough Guides, Ltd., 2010), 608-612.

Övrig information

Författare: Oliver Lindman, Sussex University.

Artikelnummer – Tonsättare: 40

Artikel publicerad som: Vivaldi: musik, 4 juli 2013.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *